Nils Holgerssongymnasiet
Post: 274 80 Skurup
Besök: Skurup 108 Se karta
Tel: 0411-53 64 12
nhgymnasiet@skurup.se Skurups kommuns webbplats

Kosläppet sändes live den 22 april

Den 22 april klockan 12.30 släpptes kossorna ut. Skuttandet när vårkänslorna löpte ut filmades och sändas live på våra sociala medier. Vi hade tre kameror som övervakade kossorna så att inget glädjeskutt missades. Inspelningen går att se efterhand. 

Varje år lockar kosläppet på Nils Holgerssongymnasiet 10 000 besökare till Skurup. I år kunde ännu fler följa eventet i en direktsändning online.
– Det är bara att ta fram mjölk och bulle och slå sig ner på första parkett när korna släpps, sa ladugårdsförman Göran Thorsson.

Kosläppet är årets mest välbesökta evenemang i Skurup. Många besökare reser långväga för att se när korna på Nils Holgerssongymnasiet släpps ut efter en vinter i ladugården.

– Det är ett evenemang som vuxit och blivit oerhört omtyckt under de senaste 15 åren. Det brukar locka 10 000 människor och är årets familjefest, en otrolig stämning och atmosfär, säger Göran Thorsson.

Följ kosläppet på webben

I år var det annorlunda. Den rådande pandemin gjorde att eventet endast var öppet för korna och medarbetarna på gymnasiet, men det betyder inte att kosläppet skedde i skymundan. Istället hittade Nils Holgerssongymnasiet en annan lösning. Hela evenemanget sändes online och precis som vanligt guidade Göran Thorsson tittarna genom eventet. Så här sade han innan kosläppet:

– Det är super roligt att vi kan öppna upp ett alternativ för våra trogna besökare. Kossorna är otroligt taggade på att få komma ut och vi vill dela med oss av stämningen rätt in i våra följares mobiltelefoner, surfplattor eller datorer, förklarade han.

– Vi kommer att filma eventet i marknivå så att alla som ser sändningen kommer att ha känslan av att stå intill staketet och följa korna på nära håll. Tidigare år har det varit många besökare som inte har kommit tillräckligt nära för att hinna se kornas glädje, men i år kommer alla att se lika bra.

Korna har stått inne i ladugården sedan den första veckan i november 2019 och när nu ljuset har hittat tillbaka till den skånska slätten är det tydligt att de längtar ut i friheten. På onsdagen den 2 2 april klockan 12.30 släpptes runt 60 kor att ut på grönbete och alla hade möjligheten att följa årets evenemang direkt och på nära håll. Oavsett var man befann sig.

Har du fler frågor?

Kontakta Intendent Jörgen Hagefjord, Tel: 0411-53 64 44

Ladugårdsförman Göran Thorsson, Tel: 0738-560 277